foto-narava Seznam forumov foto-narava Seznam forumov
Fotografi in "jagri"
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 



Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Avtor Sporočilo
lisjak



Pridružen/-a: Pon Apr 2005 11:09
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 6:18    Naslov sporočila: Fotografi in "jagri" Odgovori s citatom

Včeraj se mi je zgodila zanimiva prigoda. Vreme je bilo za fotografiranje bolj čemerno, pa sem se odpravil v gozd kar tako malo opazovat. Glej ga zlomka, na neki jasi srečam lovskega čuvaja. Stekel je pogovor, nakar ga vprašam kje bi se dalo fotografirati posamezne primerke, ki so na tem teritoriju. Ko je zaslišal besedico fotoaparat, se je zresnil in začel govoriti o nekih dovoljenjih, zaplembah fotoaparatov....
Takole zanima me, če ste imeli tudi vi kake podobne težave z "jagri"? Zanimajo me tako pozitivne kot negativne izkušnje?

LP Luka
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
barbi
aktiven


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 12:02
Prispevkov: 135

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 6:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na Verdu sva predlani z Bojanom sedela na preži tik ob gozdni cesti, da bova pričakala kake košute, ki se v mraku pridejo pasti. Po vsaj uri čakanja pride mimo avto in voznik je že cincal, da bo ustavil. No, nazaj grede je res ustavil in naglas rekel: Kaj je zdaj tu gori ? Jaz sem naglas odgovoril: A morate sedaj naglas zijati, midva pa celo uro tiho čakava na živali. Vzel je svetilko in posvetil vame. Jaz sem pa imel s seboj strahotno močno svetilko in takoj posvetil njega nazaj. Motilo ga je, ker sva sploh tam bila, ne samo, da sva bila na preži. Rekel sem mu, da bom to njegovo obnašanje prijavil in kot član med drugim tudi prirodoslovnega društva imam vso pravico biti tu, tako kot on. Potem je jezno odšel. Res je, da si lovci marsikje kar lastijo področje, kar je protizakonito. Če pa si je mislil, da sva "raubšica", je to neumno sklepanje, saj prav gotovo ne bi imela avto parkiran ob cesti na vidnem kraju in tudi nečistih poslov ne bi počela na tako vidnem mestu. Jaz osebno takim lovcem dam jasno vedeti, kakšna so pravila.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
ro-bi
uporabnik


Pridružen/-a: Sob Feb 2005 23:25
Prispevkov: 21

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 7:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem se z enim dogovarjal, da me vzame s sabo na en obhod, da bi malo slikal in m je zavrnil, češ, da je prepovedano!Da mora napisati posebno prošnjo, itd. in da je veliko birokracije!
Sam pa ne smem na prežo, ker so njihova last.
Barbi: a tisti iz društva lahko hodite na preže opazovat?
L.P.
Robi
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
jpreg78
uporabnik


Pridružen/-a: Pet Mar 2005 8:24
Prispevkov: 31
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 7:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj me pa res zanima ali je res, da bi bilo fotogfrafiranje prepovedano? Bo se potrebno malo bolj pozanimat kaj pravi zakon o teh stvareh in če so jagri neupravičeno jezni jih bom pa s "paclo" po glavi. :x
Poleg tega še nikjer nisem slišal, da bi si lahko lastili prežo, ki sploh ne stoji na njihovem ozemlju in ni obešena na njihovo krošnjo.Naj samo eden eno zine pa bom zrihtal, da bojo vsi pavri tu naokolo začeli podirat drevesa na katerih so preže. :twisted:
In po tem se ti razbojniki razglašajo za čuvarje gozdov, ko postavijo svoja strelišča za glinaste golobe sredi najlepšega gozda in veselo pokajo s svojimi krepeli ter tako podijo vse kar je živega.Pa da sploh ne govorimo o živem, se bo hitro kakšen od kod prikazal s pokalico v roki in iz živega naredil mrtvo. :evil: :x :cry:

Ja, ja s "paclo" jih bo treba čez hrbet in po glav, tako da bojo celi črni,nič drugega ne pomaga.Jaz osebno bi bil vesel če bi spodil kateremu kakšno žival izpred nosa.Potem bi se mu pa tako smejal, joj kako bi se mu smejal :lol: :lol: :lol: :D :D

LP.Joco
_________________
Lepo-lepše-narava.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
barbi
aktiven


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 12:02
Prispevkov: 135

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 8:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z lovsko prežo je takole: Člani določene lovske družine vprašajo lastnika parcele za dovoljenje za postavitev preže, včasih celo za ustrezno odškodnino. Torej je preža last določene lovske družine. Če jaz kot fotograf ali opazovalec ali proučevalec sedim na preži, ko hoče eden od lovcev nanjo, lahko pride do konflikta. Sicer pa v večini primerov, ko lovec vidi enega od nas ali drugega lovca na tej preži, odide in pride drugič, če je seveda kulturen človek in ni nagnjen k prepirom. Lahko pa, če vidi tam sedeti nelovca, preide v kreganje. Pač to pravico ima, ker smo zasedli prežo, ki je njihova. Nikakor pa nima pravice govoriti o neki prepovedi fotografiranja v gozdu, napiranja gob ali karkoli drugega. Gozd je dobrina vseh in ima večfunkcionalni namen. Tisti, ki je rekel, da je treba za fotografiranje dovoljenje, je čista izmišljotina in neupravičeno prilaščanje določenega teritorija. Prosim , dajte si vsa taka doživetja natančno zapisati z uro, datumom, lokacijo in se bom osebno jaz potrudil napisati članek, a ne v Lovca, pač pa v nek splošni časopis, ki ga berejo vsi.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
jure
uporabnik


Pridružen/-a: Čet Mar 2005 11:48
Prispevkov: 17

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 8:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani sem hotel pripraviti en foto lovski tečaj, kjer bi nam predavala dva lovca( eden tudi policist,ter predsednik lovske druščine v neimenovanem kraju !!) Vse je bilo dogovorjeno, da bi se nam predstavila zakonodaja, lovski pravilniki, kaj fotograf sme in česa ne....

Na njihovem internem sestanku so reč vrli jagri zminirali , češ da se bo potem v njihove gozdove za stalno naselila kolonija fotografov, ki jim bo uničila le za njih rezervirane užitke....za mene osebno so razen zelo zelo redkih izjem, daleč od nekih naravovarstvenih idealov, po večini pa pijanska banda. ( se opravičujem za grobo izražanje)

Dejstvo je da preža je njihova last in se je ne sme uporabljati brez dovoljenja.....Dejstvo je pa tudi, da o zaščiti narave in občutku za prav ter obzir do živali, vidim da tukaj vsi veste več, kot pa cele lovske družine skupaj!!!

Tele jagrske, mene vedno malo razbesnijo,,zato še enkrat ,, se opravičujem
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
barbi
aktiven


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 12:02
Prispevkov: 135

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 8:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem, kot praviš, so lovski veljaki vse zminirali in samo na osnovi predvidevanj, kaj bo v gozdovih kasneje, ni bilo iz vsega skupaj nič . Iz tega se vidi, da niso predložili nobenih pravilnikov, ki bi izhajali iz zakona o lovstvu. Dejstvo je, da takih pravilnikov ni, v lovskem zakonu piše le o vznemirjanju živali, ki pa ga povzročajo drvarji, gobarji , fotografi, lovci, skratka vsi. Zaradi večfunkcionalnosti gozda kot splošne dobrine se verjetno tudi ne bo dalo niti smelo kar koli prepovedati. Če kdo grozi morebiti celo z internim pravilnikom določene družine, je to protizakonito. Jure, ne bit tako napadalen in grob, ker sicer nas bodo imeli za sebi enake. Žal je res fajn lovcev premalo.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
lujer
aktiven


Pridružen/-a: Sre Feb 2005 14:13
Prispevkov: 102
Kraj: Prvacina

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 8:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj v zagovor našim lovcem.
Spet se vračam v Italijo, ker mi je tamkajšnje stanje kar poznano. Pred trmi leti so tam prepovedali odstrel ptic pevk in ostalih ptic. Prav ste prečitali. Do takrat je lahko vsak lovec po mili volji lahko streljal ščinkavce, taščice, čižke(menda so najboljši za rižoto), ... Kaj je bilo to polemik po vseh medijih. Celo, pritožbe na račun človekovih pravic, da kako lahko nekdo krati lovcu pravico do odstrela ptic. :?: :?: :?: V tem so naši jagri pravi zaščitniki narave.
_________________
svoboden kot ptica
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
Admin
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Dec 2004 22:41
Prispevkov: 264
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 9:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda še nekaj mojih iskušenj. Dovoljenje za lansko sedenje v preži ni bilo problem dobiti, le gospodar lovske družine naju je moral vpisati v urnik... Moji razgovori med naključnimi srečanji z lovci na barju so se vedno zaključili maksimnalno korektno, lahko rečem celo, da so bili nekateri navdušeni. Upravnik doma v Dragi (mislim da je tudi lovski čuvaj) pa se je sploh razgovoril in mi napolnil glavo s kupom zanimivih zgodbic (hja, tudi lovske so bile vmes :wink: ) in povabilom naj še pridem...
Nekoliko manj so bili navdušeni ribiči, kjer je debata takoj zašla na področje kormoranov. Vendar sem prepričan, da lepa beseda lepo mesto najde in je skrivnost pravzaprav v začetnem pristopu.
_________________
LP

Aleš
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
barbi
aktiven


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 12:02
Prispevkov: 135

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 9:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Enako kot Aleš imam čudovite izkušnje z gospodom Gradišarjem iz Drage.
Še primer iz Iga. Ob Iščici sem na nekem travniku čepel, ker sem slikal poljskega zajca. Ravno takrat sta se proti meni bližala lovec in lovska pripravnica s psom. Pač dresirala sta ga. Ko sta me zagledala, sta se obrnila in nadlajevala dresuro v nasprotno smer stran od mene. Zajček je pa na celulojdu :) :? :?
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
HisTer
uporabnik


Pridružen/-a: Sre Mar 2005 17:22
Prispevkov: 31
Kraj: Žusterna

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 9:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O lovcih je škoda besed, vendar če me v gozdu sreča aroganten lovec zna to biti zelo nevarno zanj. S prijaznimi in miroljubnimi lovci, pa nisem imel in nimam nobenih problemov.
_________________
Rock&Roll
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Avtor Sporočilo
jpreg78
uporabnik


Pridružen/-a: Pet Mar 2005 8:24
Prispevkov: 31
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 9:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hister se poponoma strinjam. :D :D
_________________
Lepo-lepše-narava.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
lisjak



Pridružen/-a: Pon Apr 2005 11:09
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo,

Vidim, da sem odprl vročo debato. Tudi jaz se strinjam, da lepa beseda lepo mesto najde. Osebno pri tovrstnih srečanjih nimam namena iskati prepira. Smo pač člani različnih skupin, ki pa imamo skupni interesni prostor. Po prvem negativnem odzivu na fotografiranje sem se s čuvajem pogovarjal naprej in mu predstavil moj odnos do narave, gozda...Človek je nato počasi začel spreminjati svoje mnenje in mi zagotovil, da me na njegovem teritoriju ne bo preganjal. Če bi bolje poznali drug drugega, bi bilo manj konfliktov.
Bom videl kako se bodo stvari odvijale na našem koncu.
:roll:
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
barbi
aktiven


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 12:02
Prispevkov: 135

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lovci so bili in bodo, pa če se raztrgamo. Prijatelj iz Brežic, tudi lovec, me je lani povabil na lovski golaž. Rekel sem mu, da me taka druščina niti malo ne zanima. No, na koncu sem vseeno šel. Imeli so tekmovanje v streljanju na glinaste golobe. Opazoval sem možakarja, starega tam okoli 40 let. Že po videzu je bil človek pametne presoje, skratka dajal je vtis, da ga ubijanje živali sploh ne zanima. Z vrhunskim streljanjem plastičnih krožnikov je gladko prišel v finale in tudi zmagal. Kot gost sem mu segel v roko in mu čestital. Pri sebi sem si mislil, pa če tudi upleni kako žival, vsaj žival se ne matra, to je ena od najbolj bistvenih sposobnosti, ki bi jo moral imeti lovec.
Doma sem kasneje razmišljal: Hudirja, od kod si človek jemlje pravico odločati o življenju, naj si bo živalsko ali človeško.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
db
uporabnik


Pridružen/-a: Sre Feb 2005 22:15
Prispevkov: 54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13.4 05, 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah, je vse čisto odvisno od lovca na katerega naletiš.
Nekateri so še veseli če lahko koga vzamejo s sabo, drugim se zdi narobe že to da je nelovec v gozdu. Nekateri tudi hodijo večinoma na opazovanje in so veseli družbe, da lahko izkušnje še s kom delijo.
Drugače pa mislim da tudi če si na lovski preži in da se ob prihodu lovcev mirno umakneš ne bi smelo biti težav...
Dokler si v naravi in ne vznemirjaš živali ter ne kršiš posesti potem ti tako ali tako nima nihče nič za očitat.
Se pa žal najdejo taki, ki jim je očitno že kreganje in teženje drugim v užitek.

Sicer pa zadnjič sem fotografiral pokraino, ko do mene prihlača nek paranoični domačin. Najprej me začne spraševati, kaj slikam, ko mu odgovorim da pokraino začne vreščati, če mislim da je to dovoljeno! Potem začne kdo me je poslal tja, in zakaj ravno tja itd. Pa da rabim dovoljenje za fotografiranje ( pred mano so bila pa samo polja in travniki ). Potem se mi ni dalo več niti odgovarjat in sem ga pač ignoriral, včasih se zarad takih izpadov sploh nima smisla sekirat, še manj pa prepirat.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    foto-narava Seznam forumov -> Splošno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
A phpbb template by SkaidonDesigns
Spletna stran foto-narava uporablja nekaj piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Preberite več ...