foto-narava Seznam forumov foto-narava Seznam forumov
 



Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Avtor Sporočilo
vench
uporabnik


Pridružen/-a: Sre Maj 2005 21:39
Prispevkov: 19
Kraj: log pri brezovici

PrispevekObjavljeno: 09.6 05, 19:52    Naslov sporočila: fotografije "oplemenitene" v grafičnih programih Odgovori s citatom

Haj ho.

Mislim, da je že čas, da podam tudi jaz iztočnico za debato, ki je še nisem opazila na tem forumu.

Marsikaj sem že prebrala na tej ali pa drugih straneh in me zanima, če vi tudi popravljate svoje fotografije v grafičnih programih, da so bolj zanimive ali mogoče celo atraktivne?
Vemo, da izrez slike lahko prilagodimo, če nam kakšna barva ravno ne ugaja jo zamenjamo in če sodimo, da kakšen majčken listič ne pristaja zraven ga enostavno zbrišemo-retuširamo....... Se vam to zdi OK?

Tudi jaz sem se že igrala v Photoshopu in priznam, da je kakšna fotka kar lepo izpadla. Vendar delam na tem, da bom izboljšala osnove fotografije in naredila tudi kakšen lep posnetek brez računalnika.

lp
_________________
Če hočeš razumeti besedo sreča, jo je treba slišati kot povračilo in ne kot cilj.
Antoine de Saint - Exupery
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
Admin
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Dec 2004 22:41
Prispevkov: 264
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10.6 05, 7:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Debata, vench, ki je stara toliko kot fotografija...
Popravila (retuša) zapisa na stekleni plošči so bila normalno opravilo nekdanjih mojstrov fotografije.
V časih črno-belih filmov se je poleg tega razvijala tehnika barvanja, pri razvijanju barvnih filmov pa različni recepti kemikalij. Z vstopom digitalne tehnike so bile pomembne nastavitve čitalcev, grafični programi zadnjih desetletij pa so sploh sposobni marsičesa...
In sedaj dilemo: 'natur' ali 'popravljena' fotografija? Zgodi se, da fotograf vidi nek posnetek, ko pa pogleda sliko na monitorju, je rezultat čisto drugačen. In potem želi posnetek popraviti do izgleda, kakršnega je videl v času pritiskanja na sprožilec. Ali pa opazi v kadru moteči element, ki ga v naravi ni bilo. Potem se prične spreminjanje v programih.
Marsikje se to obsoja, češ 'samo originalen posnetek je lahko cenjen', znan primer je iz revije National Geographic, kjer so zaradi popravljene slike drastično kaznovali avtorja.
Seveda je krasno, če nam uspe posneti sliko, ki je ni treba nikakor popravljati. Poudarek je na 'treba'.
Moje menje pa je, da je potrebno tehnologijo izkoristiti na obeh straneh do skrajnih možnosti. Torej z nastavitvami aparata in predelavi v programih.

In še odgovor na tvoje vprašanje o tem, koliko popravljam(o) svoje fotografije. Večinoma da, odvisno od tega, za kakšen namen jo bom uporabil. Primer, ko sem popravljal napako dobro uro je tole:



In kje je bila napaka? Tole je original, posnetek, ki je bil v tistem trenutku edino mogoč, istočasno pa tako lep, da sem zavestno škljocnil, kljub motečemu kablu...



In sliko še danes z veseljem pogledam, v elektronski in papirni obliki.

To je moje mnenje in moj način.
_________________
LP

Aleš
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
HisTer
uporabnik


Pridružen/-a: Sre Mar 2005 17:22
Prispevkov: 31
Kraj: Žusterna

PrispevekObjavljeno: 10.6 05, 15:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm, jaz veliko uporabljam grafične programe za obdelavo fotografij. Danes pač to spada skupaj z digitalno fotografijo.

Seveda vse svoje fotke spravim, oziroma arhiviram takšne kot so nastale in jih take ponavadi tudi uporabljam.
Vendar včasih je potrebno narediti kakšen "mix", efekt, ali karkoli drugega kar brez obdelave fotografije ni mogoče. Seveda je odvisno zakaj neko fotografijo potrebuješ. Če je za neko naslovnico glasila, publikacije potem brez obdelave fotke pač ne gre. Pa tudi, ko v neki publikaciji rabiš zapolniti praznino med besedilom zaradi lepšega izgleda, oziroma oblike, pa naj bo to tiskana ali elektornaka publikacija, spet brez obdelave neke fotke ne gre.

Lahko celo trdim, da je včasih obdelava fotografij celo naredi poseben efekt, ki je boljši kot fotka sama.
To lahko zatrdim, ker sem recimo pri neki knjigi poezij, kjer je bil ilustrator akademski slikar Zvest Apolonio njegove slike zelo povečal iz njih izrezal zanimive detajle, jih obdelal in potem vstavil med besedilo.
Tudi Apolonijo je ob ogledu bil navdušen nad rezultatom, a tudi ostali.

No to je bil le en praktični ptrimer...

Seveda je vedno dobro pripisati, ali je fotka izrez, obdelana, ali v originalu kot je nastala.
_________________
Rock&Roll
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Avtor Sporočilo
c3d2efe1
Gost





PrispevekObjavljeno: 12.6 05, 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včasih sem pri klasični fotografiji uporabljala filtre, tako pri ČB, kot pri barvni. Za povečanje kontrastov in intenzitete barv sem uporabljala polarizacijski filter. Ker to prej ni bilo prepovedano, ne vem, zakaj bi sedaj fotka morala bit "surova".

Včasih pa fotka res izpade čisto drugače, kot je bila v resnici videna. Primer sta moji fotki sabljarke (ki je v resnici črna in ne rjava) in zelenonogega martinca. Zakaj je prišlo do popačenja barv, lahko samo ugibam. Mogoče je bil kriv spektiv. A fotki sta mi tudi taki všeč, ali pa prav zato. Vsekakor se tudi s sodobnimi grafičnimi programi na amaterski ravni ne da popravit slike, če je zajem slab. (Poskusite mojo sabljarko spremeniti iz rjave v črno :-))

Načeloma sem proti "retuširanju", a ravno admin je nazorno pokazal, zakaj je včasih upravičeno. Tudi pri izrezu nimam popolnoma odklonilnega mnenja. Če je detajl zanimiv in se mu nismo mogli dovolj približati... No ja, pa saj smo tudi včasih v temnici počeli ravno to, ko smo gor in dol gonili povečevalnik.

Je pa res, da s popravljenimi fotkami nisi mogel sodelovati na kakšnem tekmovanju, ker so zahtevali original.
Avtor Sporočilo
HisTer
uporabnik


Pridružen/-a: Sre Mar 2005 17:22
Prispevkov: 31
Kraj: Žusterna

PrispevekObjavljeno: 13.6 05, 9:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gost,

Ne bi se strinjal s tem, da če je izvorna fotka slaba se jo ne da v grafičnem programu obdelati tako, da postane odlična. Seveda je za kaj takega potrebno veliko deča, časa in seveda znanja. Pri fotografijah narave tega ne delam, a je možno.

Naj ti podam en praktičen primer:
Dobil sem naročilo za pripšraviti jubilejno publikacijo nastarejšega veslaškega kluba v Sloveniji. Prinesli so mi tudi nekaj fotografij, a najzanimivejša fotografija, ki je nekoč bila posneta v barvah je bila od časa že popolnoma motna in barve so bile v rdečih tonih.

Ker je bila fotografija pomeben prikaz nekega časa, sem na njen delal nekaj več kot 7 ur in na koncu rezultat je bila dobra barvna fotka tudi z dobro ostrino, skoraj kot da bi bila slikana pred nekaj dnevi. Tako sem jo lahko vstavil v publikacijo.

V glavnem se da danes s pomočjo računalnika delati "čudeže", a obdelovati fotko nekaj ur je smiselno le, ko ni nobene druge alternativne možnosti.
_________________
Rock&Roll
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Avtor Sporočilo
alenka
uporabnik


Pridružen/-a: Pon Mar 2005 18:11
Prispevkov: 74
Kraj: Dob - Domžale

PrispevekObjavljeno: 15.6 05, 15:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Admin je dobro ponazoril, kako včasih računalniška obdelava polepša fotko.

Načeloma sem za konkretno tole galerijo, kjer naj bi objavljali slike iz narave, proti popravljanju. V mojih kadrih se dostikrat pojavijo ob rastlini, ki jo fotografiram, še druge po svoje moteče zadeve (vejice, suhe bilke...) in tega ne poskušam odstraniti, so pač del naravnega okolja. Zaradi boljše predstavitve pa včasih uporabim funkcijo "sharpen". Poleg tega skoraj vedno izrežem motiv, to pa iz preprostega razloga, ker je tukaj velikost slike močno omejena in zakaj bi jemali prostor piksli, ki nimajo kaj povedati gledalcu? Pri tem se ne oziram na "zlati rez" in podobna grafična pravila.
Barv pa ne popravljam. Sicer pa raje kot da bi kasneje kaj popravljala s pomočjo računalniškega programa, naredim več posnetkov istega motiva.
Drugo so primeri, ko želi avtor narediti profesionalno fotografijo brez napak (že takoj gleda na kompozicijo, ustrezen zoom, osvetlitev...) ali pa umetniško fotografijo, kjer so običajne izčrpne predpriprave in potem tudi razne vrste računalniških obdelav in efektov.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Avtor Sporočilo
chuchubi
uporabnik


Pridružen/-a: Ned Maj 2005 21:21
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: 26.6 05, 21:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hister, tisti gost sem bila jaz. Včasih se pozabim registrirat.
Sem hotela samo dodat, da kompozicije (do določene mere z izrezom) pa ostrine res ne moreš popravljat v nedogled. Barve pa... če mi res kdo ne plača čepenja za mašino, ampak to je zgolj moj hobi, res ne bom šla čarat s paletami. Raje čakam na drugo priložnost. Saj fotografija je stvar trenutka, ki ga včasih tudi zamudimo, tako kot pri drugih stvareh. Popravljanje ne prinese vedno uspehov, vsaj ne amaterjem, kot sem jaz ;-)
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    foto-narava Seznam forumov -> Splošno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
A phpbb template by SkaidonDesigns
Spletna stran foto-narava uporablja nekaj piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Preberite več ...