foto-narava Seznam forumov foto-narava Seznam forumov
 



Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Avtor Sporočilo
dushan
uporabnik


Pridružen/-a: Čet Apr 2005 8:04
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 08.4 05, 2:53    Naslov sporočila: Izlet do izliva Soče in Gradeža 09.04.2005 Odgovori s citatom

Ob mojih fotografijah iz Deželnega naravnega rezervata ob izlivu Soče v Jadransko morje med Tržičem in Gradežem na strani Slo-foto.net je bilo izražena želja, da bi se kdaj skupaj odpravili tja. Tako smo v soboto, 04.12.2004 imeli izlet, vse o tem izletu pa si lahko ogledate na strani http://www.slo-foto.net/ftopic-1575-days0-orderasc-0.html

Ker pa takrat nekateri niso mogli na izlet, je bila izražena želja da izlet ponovimo. Ponovljen pa bo tudi zaradi drugega letnega časa in drugačne prisotnosti ptic v parku ob vračanju.

Vabim tudi obiskovalce in člane strani foto-narava.com, da se nam pridružijo.

V soboto, 09.04.2005 se bomo dobili ob 7. uri na italijanski strani mejnega prehoda Fernetiči, kjer bomo desno ob cesti parkirali, pustili odvečne avtomobile tam (ali pa na naši strani mejnega prehoda) in šli po dogovoru skupaj dalje.

Peljali se bomo po avtocesti mimo slovenskih vasi Prosek, Križ, Nabrežina, Sesljan, Devin do Tržiča, tu pa zavijemo levo proti Gradežu. Do rezervata se pride tako, da se na cesti Tržič Gradež pred mostom čez Sočo zavije levo, od tu pa je tri kilometre do osrednjega dela na Isoli della Cona.

Naravni rezervat zajema zadnjih 15 km rečnega toka in ob njem 2.350 ha površine, ki je edinstvena zakladnica biotske pestrosti in se odlikuje z bogatim rastlinstvom in živalstvom z mnogimi redkimi in ogroženimi vrstami. Je pravi raj za ptice, v njem je bilo doslej ugotovljenih kar 308 različnih vrst ptic, od katerih jih je več kot 85 v zadnjem desetletju tudi gnezdilo. Nekatere se ustavijo tu na poti iz Sibirije v Afriko in nazaj. Osrednji del rezervata je na levem bregu Soče otok Isola della Cona, kjer se razteza območje močvirnih travnikov, tam pa so tudi urejene impozantne in dobro obiskane opazovalnice, muzej in recepcija. Konje so v naravni rezervat naselili leta 1991 in od takrat dalje živijo divje v naravi. Pripeljani so bili iz Camargue.

Na desnem bregu Soče pa je del parka imenovan Caneo, kjer je tudi speljana zanimiva pot z opazovalnicami, ob vstopu pa je mostiščarski objekt , v katerem je bar, restavracija in manjši hotel.

Tja pa se pride tako, da nadaljujemo pot proti Gradežu čez Sočo in po dveh kilometrih zavijemo levo skozi Fosalon do vstopa v rezervat, do tja pa je nekaj kilometrov.

Nato bi obiskali Gradež, ki je znan kot »otok sonca«, saj sodi med najlepše kopališke kraje na Jadranu. V zgodnjem srednjem veku je bil žarišče kulturnega dogajanja, na kar še posebej opozarja cerkev sv. Evfemije. Je zanimivo obmorsko mesto s starim mestnim jedrom, starimi zanimivimi hišami in ozkimi ulicami, ostanki bazilike, itd. Gradež sodeluje tudi pri vsakoletni mednarodni jadralni regati Izola – Gradež – Izola.

Blizu je tudi Oglej, sedež nekdanjih patriarhov in če bo čas, bi si ga ogledali.
Ko je v 6. stol. Aquilea postala sedež patriarha, je v mestu že od 3. stol. naprej bivala krščanska skupnost. S tem je mesto postalo eno najpomembnejših središč starokrščanskega sveta. Poleg Ogleja so tedaj predstavljali sedež patriarha le še Jeruzalem, Antiohija, Aleksandrija, Konstantinopel in Rim. Izjemen pomen mesta v času pozne antike odseva v enem izmed najpomembnejših spomenikov iz tega obdobja - baziliki sv. Mohorja in Fortunata. Arhitektura slovi po številnih umetninah, predvsem pa po izjemno kvalitetnih talnih mozaikih iz 4. stol., kjer se poznoantični dekorativni elementi spajajo s krščansko simboliko. V neposredni bližini bazilike so ohranjeni tudi ostanki antičnega Ogleja, ki je predstavljal prometno vozlišče na križišču med Alpami in Jadranom.

Za prehrano in pijači skrbi vsak sam, predviden čas za kosilo v Gradežu, kjer se bomo ustavili v kakšnem lokalu.

Pred sončnim zahodom bi se verjetno vrnili v naravni rezervat, kjer se da ujeti prelepe sončne zahode ali pa bi jih ujeli v Gradežu.

Ob povratku bi si lahko že v temi ogledali spominsko obeležje v kraju Sredi polja ( poitaljančeno Redipuglia).

To je okviren načrt, ki bi ga pa prilagodili glede na trenutno stanje. Trajanje cel dan.

Če pa koga zanimajo fotke od tam, si jih lahko ogleda na naslovu, ki je naveden zgoraj ali pa na strani: http://www.slo-foto.net/ftopict-2350.html#33559 forum pa je odprt tudi na strani: http://www.slo-foto.net/ftopict-2351.html#33562



LP, Dušan
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
c14d180c
Gost





PrispevekObjavljeno: 11.4 05, 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo,

Vidim, da so Slovenci odkrili prelepo laguno. Sam se v laguno odpravljam s kajakom, pa me zanima kje so kakšni dobri kotički za opazovanje.
Avtor Sporočilo
lujer
aktiven


Pridružen/-a: Sre Feb 2005 14:13
Prispevkov: 102
Kraj: Prvacina

PrispevekObjavljeno: 11.4 05, 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cela laguna je zanimiva. Te s kajakom sploh pustijo tja????
_________________
svoboden kot ptica
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
dushan
uporabnik


Pridružen/-a: Čet Apr 2005 8:04
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 11.4 05, 12:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V reviji Svet in ljudje št. 68, oziroma št. 6 letnik VII. junij 2004 sem prejšnji teden, ko mi je prišla ta zanimiva revija v roke, opazil članek Dejana Ogrinca: Med pticami in valovi v Laguni Gradež. Tam boš verjetno našel zanimive napotke.
V Info na koncu prispevak celo piše:
*Laguna je v vsej Evropi znana kot ena najprimernejših območij za veslanje v morskih kajakih. S svojo prostranostjo in zamotanostjo omogoča precej dolgotrajno potepanje. Vprašanje je, če se je sploh kdaj nasitimo.
*Karta poti in rezervatov, opazovališč ptic in gnezdišča so na internetni strani www.edit2000/foceisonzo/index.htm
* in še več koristnih nasvetov....
Priporočam, da potencialni kajakaši in tudi drugi preberejte.

LP, Dušan
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
dushan
uporabnik


Pridružen/-a: Čet Apr 2005 8:04
Prispevkov: 22

PrispevekObjavljeno: 11.4 05, 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šel sem preveriti to stran, pa je ne dobim. Morda je napaka v tekstu.
Poizkusiš lahko tudi na straneh:
www.foceisonzo.it
www.isoladellacona.it

LP, Dušan
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    foto-narava Seznam forumov -> Splošno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
A phpbb template by SkaidonDesigns
Spletna stran foto-narava uporablja nekaj piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Preberite več ...