foto-narava Seznam forumov foto-narava Seznam forumov
 



Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Avtor Sporočilo
Admin
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Dec 2004 22:41
Prispevkov: 264
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17.2 05, 8:59    Naslov sporočila: Avtorstvo Odgovori s citatom

Problem, ki sta ga načela Sodja in barbi v tej niti, je seveda zelo pomembna zadeva. Zato nekaj besed o tem. Kopiranja vseh vrst avtorskih del, od diplomskih nalog, raziskovalnih projektov, glasbe, filmov, tekstov vseh vrst, pa tudi fotografij je na internetu razširjeno do neslutenih širin. Naše slike, ki smo jih objavili v Galeriji so seveda prav tako na udaru in možnost, da Vam nekdo sliko 'ukrade' in jo objavi pod svojim imenom obstaja.

In kje je rešitev? Popolna rešitev je seveda iluzija, delno pa so stvari rešljive: za tiskane objave so slike v večini premajhne, vsaj za kvaliteten tisk to velja. Za dnevno časopisje pa so dovolj dobre.

Objava na drugih internetnih straneh je lahko ekspresno rešena, če ugotovimo, kje je piratska kopija naše slike, mora zadoščati opozorilo administratorju tistih strani, da sliko nemudoma odstrani, avtorja pa ali opozori, ali pa izbriše. Tak primer sem spremljal pred kratkim na nekih drugih straneh.

Za ostale objave veljajo dokaj strogi zakoni in ne nazadnje astronomske kazni. Preko vikenda bova s 'sistemcem' uredila, da slik ne bo možno kopirati samo z desnim klikom, čeprav ostaja možnost posnetja direktno iz strani- žal. Je pa treba za to nekaj več poznavanja možnosti dodatnih programov.

Podoben problem je z glasbo in zvoki. Programov za posnetje tega, kar se sliši preko neta je kolikor hočete.

Če zaokrožim: internet je prostor, kjer ni ničesar (ali skoraj ničesar)varno. Takoj ko objavim karkoli (lahko tudi samo tale tekst) se izpostavim možnosti, da bo nekdo nekje to uporabil kakor svoje delo...

Pa da ne bomo samo črnogledi: zadovoljstvo ob dejstvu, da si je naše slike v dobrem tednu dni ogledovalo preko 3000 različnih obiskovalcev, ki so bili na straneh skupno več kakor dvajsettisočkrat je pa tudi nekaj vredno, ne? :wink: :wink: :wink: :wink:
Če samo pomislim, koliko jih je med njimi, ki - recimo - nekaj sekund obstanejo odprtih ust ob sliki medvedke...ali mamice lastovice...ali...


V Galerijo pa bom še danes dodal tekst o zaščitenosti fotografij, čeprav je avtorstvo nesporna kategorija.
_________________
LP

Aleš
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
Sodja
uporabnik


Pridružen/-a: Sob Feb 2005 13:43
Prispevkov: 40
Kraj: Bohinj

PrispevekObjavljeno: 17.2 05, 11:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa posredovanje zvokov. Marsikdo ima doma CD-je z zvoki ptic. V dobri volji, da nas bo razveselil s posnetim zvokom iz CD-ja, ga bo poslal na forum ali pač galerijo in marsikdo tudi pomislil ne bo, da na CD-ju piše, da se to ne sme, nasrkal bo pa admin. V končni fazi kar malo delikatna stvar.

V primeru našega barbija to ni problem, ki je sam avtor. Samo takih je verjetno malo. Kot pravi sam, je pa spet problem zaščititi njegova dolgoletno garaško delo, ki mu ga dejansko potem lahko z lahkoto ukradejo.

Ja, kaj pa varianta, da bi z avtorji teh del, ki jih je v SLO ene par, navezali stike in se poskušali kaj dogovoriti. Verjetno bi tudi to bilo težko.
Se mi zdi, da smo v slepi ulici!
_________________
Lep pozdrav, Sodja
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Avtor Sporočilo
barbi
aktiven


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 12:02
Prispevkov: 135

PrispevekObjavljeno: 17.2 05, 12:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ej, razmišljal sem o varianti, da bi se čez posnetek vlekel tanek, zelo šibak pisk z nekaj mešanih frekvenc, ki ga bo sila težko ali nemogoče pri kraji odstranit. nekaj mešanih frekvenc zato, da je pri analizi - spektrogramu težko ugotoviti sestavo takega piska. Tisto, da pa imao tujci na primer Sound clip siničke, ki naredi samo ci-pi, je smešno kratek in od tega nimaš nič.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
Mugil
uporabnik


Pridružen/-a: Pet Feb 2005 11:17
Prispevkov: 29

PrispevekObjavljeno: 09.3 05, 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede avtorskih pravic fotografij si seveda vsi zatiskamo oči, če mislimo, da z objavo o prepovedi kopiranja pravno formalno to velja. Ne NE VELJA. Če svoje fotografije niste avtorsko zaščitili (takih skorajda ni, ker je zaščita predraga), potem lahko z vašimi fotkami počnejo kar hočejo. Lahko jih po mili volji kopirajo, obdelujejo in še kaj. Edina zaščita je slaba kakovost za tisk, kar je predlagal Aleš. Glede zvokov. Naj bodo v MP3. Kupiti je potrebno licenco za MP3 in iz wav pretvorjene zvoke in oglašanje po mili volji uplodate :) :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
lujer
aktiven


Pridružen/-a: Sre Feb 2005 14:13
Prispevkov: 102
Kraj: Prvacina

PrispevekObjavljeno: 09.3 05, 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem Mugil. Admin mi je povedal zanimivo zgodbo, ki se je zgodila pred kratkim in ima popolnoma drugačen epilog kot ti praviš.
_________________
svoboden kot ptica
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    foto-narava Seznam forumov -> O galeriji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
A phpbb template by SkaidonDesigns
Spletna stran foto-narava uporablja nekaj piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Preberite več ...