foto-narava Seznam forumov foto-narava Seznam forumov
 



Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Avtor Sporočilo
Klemen
uporabnik


Pridružen/-a: Ned Maj 2005 22:00
Prispevkov: 83
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: 13.10 11, 16:34    Naslov sporočila: Ostrina makro objektiva Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Nekaj časa nazaj sem kupil objektiv Canon 100mm macro USM pri Beseničarju. Kmalu pa sem ugotovil, da objektiv ne daje željenih rezultatov. Nisem zadovoljen z ostrino, pa če slikam iz roke, z bliskavico ali na stativu.

Vprašanje za vas sledi. Ali se Canonovi objektivi po ostrini razlikujejo? Vem, da je veliko odvisno od fotografa, no ja pa tudi od opreme. Npr. tamin objektiv krasno ostri in dela super fotografije.

Hvala za vaša mnenja in izkušnje.

Lp,
Klemen
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
florijan1
uporabnik


Pridružen/-a: Tor Nov 2005 23:14
Prispevkov: 36
Kraj: Selce (Pivka)

PrispevekObjavljeno: 31.12 11, 16:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Redkokdaj pogledam na forum, zato je odgovor morda že prepozen.

Objektivi so zelo občutljive naprave. Ne glede na tovarno so lahko razlike med posameznimi izdelki z isto oznako. Tako da se ne moreš zanesti na to, da če boš kupil enak objektiv, kot ga že ima prijatelj ali znanec in je z njim izredno zadovoljen (TAMA ima res krasne posnetke - mora v resnici biti zelo dobro umerjen objektiv in zelo sposobna fotografinja - dve osebi sestavljata to ime, če sem prav seznanjen). Iz lastne prakse pa ti lahko povem, da boš zelo težko kaj odpravil pri Beseničarju glede umerjanja objektiva. Je sicer znan prodajalec in serviser, vendar pa ... včasih so rekli: bog z njim. Dopustiti je treba še možnost, da je aparat, s katerim kombiniraš objektiv slabo nastavljen ali neumerjen samo z določenim objektivom. Moderni aparati imajo možnost uravnavanja ostrenja na določeno točko že v menuju aparata - s tem popravljaš napako objektiva ali alparata brez servisa. Je pa težava, če imaš več objektivov, pa je eden potem v željeni (nastavljeni) ostrini, drugi, ki pa je bil pred nastavljanjem odličen, pa potem ne ostri prav. Poskusiti pa velja še nekaj. Izostri določen objekt na določeno mesto najprej z avtomatiko, potem pa na objektivu poskušaj nastavljati ostrino ročno - je kdaj boljše? In z drugim objektivom. Tako boš ugotovil, kaj je slabo nastavljeno. In vedi, da objektivi ne ostrijo na celem področju t.i. zooma enako kvalitetno.

Sam sem imel težave z osvetlitvami. Jih imam še vedno, na servisu sem bil kar nekajkrat - nič in nič. Vse je tako, kot je s tovarne nastavljeno in to v mejah normale. Navadil sem se nanj, vsako fotografijo pogledam na aparatu, ocenim in ponovim, če je treba. Zgodi pa se, da od treh ali več posnetkov pri isti svetlobi, na stativu, merjeno vedno enako in pri istih nastavitvah - aparat osvetli tudi za tri enote različno.

Lep pozdrav.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    foto-narava Seznam forumov -> Splošno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
A phpbb template by SkaidonDesigns
Spletna stran foto-narava uporablja nekaj piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Preberite več ...