foto-narava Seznam forumov foto-narava Seznam forumov
 



Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Avtor Sporočilo
florjo



Pridružen/-a: Tor Sep 2010 12:11
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 28.9 10, 19:26    Naslov sporočila: Valeriana, baldrijan Odgovori s citatom

Imam probleme z rodom Valeriana oz. pravilno določitvijo zdravilne špajke (Valeriana officinalis). Upam da bom z vašo pomočjo vsaj malo razjasnil nejasnosti, ki se porajajo v moji glavi. Navsezadnje so taka "težka" vprašanja ravno pravšnja za te deževne dni :wink: . Torej ...

V knjigah o zdravilnih rastlinah je baldrijan ponavadi poimenovan z strokovnim imenom Valeriana officinalis L. Oznaka avtorja včasih tudi manjka. Problem nastane, ko ugotoviš, da je v naravi kar nekaj vrst špajk, ki so podobne baldrijanu. Poleg pravega baldrijana (Valeriana officinalis) so tu še bezgovolistna špajka (V. sambucifolia), hribska š. (V. collina), travniška š. (V. pratensis) ter gozdna š. (V. nemorensis). Mala flora Slovenije, 4 izdaja (2007), jih uvršča v skupen agregat V. officinalis agg. Razlike med naštetimi vrstami so minimalne, pomembne so predvsem podzemne živice, ter dolžina listnih rež (mikroskop!). Ker je to praktično nemogoče enostavno opazovati se pravilna določitev vrste izkaže kot zelo zahtevna. Pomagamo si lahko le še z rastišči, ki pa se tudi delno prekrivajo.

Zatika se tudi pri strokovnem poimenovanju, saj so različni avtorji rastline različno poimenovali. V MFS je na primer baldrijan poimenovan V. officinalis L., v oklepaju pa je navedeno tudi drugo poimenovanje V. o. L. var. Latifolia Vahl. Podobno je pri hribski špajki, ki je baldrijanu zelo podobna in jo najdemo na podobnih rastiščih. Ta je poimenovana z strokovnim imenom V. collina Wallr., v oklepaju pa še z varianto V. officinalis L. var. tenuifolia Vahl.

Upam, da ste do tu že dobili vtis kaj me muči. Če sem konkretnejši -zanima pa me predvsem zdravilnost špajk. Je zdravilna zgolj in izključno V. officinalis L., ali imajo zdravilne lastnosti tudi preostale omenjene špajke (npr.: V.collina Wallr.)? Je mogoče zdravilen celoten agregat V. officinalis agg.?

Ja, vem. Lahko bi izkopal korenine, jih posušil in počakal na značilen vonj izovalerinske kisline, a nočem prekopati ravno celega hriba ;), zato za mnenje raje povprašam vas.

In še to. Mogoče zna kdo določiti rastline na tej povezavi: http://www.dropbox.com/gallery/9377693/1/Valeriana?h=3e2c66 ? Rastejo v gozdu, na nekoliko vlažnem melišču, grušču (skupaj z mahovi) nad domačo vasjo.

Hvala za odgovore.
Lp, Tadej
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
florijan1
uporabnik


Pridružen/-a: Tor Nov 2005 23:14
Prispevkov: 36
Kraj: Selce (Pivka)

PrispevekObjavljeno: 29.9 10, 16:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sem z očetom nabiral baldrijanove korenine, se nismo ozirali na nič drugega, kot na sliko, ki so nam jo pridali v tedanji Zadrugi in prepričan sem, da je bila kakšna korenina tudi od katere variacije zdravilne špajke. Pa to bolj za hec.

Pregledal sem podatke o špajkah in podobnih rastlinah v knjigi Flora alpina. Tam običajno najdem največ - povsem točno se sicer ne morem zanesti, vendar po videzu pridem vsaj blizu. Po slikah, ki si jih pridal je cvet zelo podoben oz. enak zdravilni špajki Valeriana officinalis L., Sp. Pl.: 31. 1753 (stran knjige 392/393 - 122.2.1)(raste skoraj po vsej Evropi in širše)= Valeriana hispidula (3,6) = Valeriana officinalis subsp. hispidula (4). Tako o imenu glede na cvet. List je lepo fotografiran in je zelo, zelo podoben tvojemu na roki, morda je le bolj simetričen po celi dolžini. Glede na lepo smrekčasto slikico odcveta pa ni podatka, ne slike. Zelo podobna je fotografija Centranthus calcitrapae (Annual Valerian = Valeriana calcitrapae (stran knjige 404/405 - 122.3.4) (rasla bi morda v smeri Dinarskega področja), vendar so listi na sliki rastline na žilah zviti v kanalček (niso taki, kot bi bili že v herbariju). Cvet sicer ni lepo viden, vendar menim, da tudi odprt ne more biti tak kot od tvoje rastline. Tretja podobnost je na sliki rastline Valerianella pumila (stran knjige 388/389 - 122.1.2) (rasla bi morda v smeri Dinarskega področja), vendar le po cvetu, saj je fotografija listov preslaba, da bi primerjal, odcveta pa ni. Toliko za namig, ne vem pa, če je kaj v pomoč.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
florjo



Pridružen/-a: Tor Sep 2010 12:11
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 01.10 10, 17:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za mnenje. Vsako šteje.

Glede baldrijana sem že večkrat slišal, da ni potrebno komplicirat in naj se zanašam predvsem na vonj korenin (če je govora o zdravilnih rastlinah). Ne vem, bo treba še v kakšno knjigo pogledat in kakšno mnenje pridobit, da bom popolnoma prepričan.

Glede določitve rastlin na priloženih slikah. Sam se zanašam predvsem na Malo Floro Slovenije. Po njej sem svoj izbor zožil na vrste V.officinalis, V.collina, V. pratensis in V. nemorensis. Naprej pa ne gre, saj so za določevanje pomembne podzemne živice (lopata) in dolžina listnih rež (mikroskop) :roll:.

Zgoraj omenjenih vrst (Valeriana calcitrapae, Valerianella pumila) v MFS ni. Sicer pa prvič šlišim za zbirko knjig: Flora Alpina, a se zdijo zelo zanimive. Še enkrat hvala.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
Milan
uporabnik


Pridružen/-a: Pet Sep 2006 22:57
Prispevkov: 26
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: 02.10 10, 2:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

:lol: V Kneippovem priročniku o zdravilnih rastlinah sem prebral, da ima vonj sušečih se korenik baldrijana prav poseben vpliv na mačke. Ko zavohajo aromatične sestavine baldrijana, se jim povsem utrga. Začno mijavkati, tuliti, cviliti in se valjati po korenikah.
Torej bi bil ta pojav zanesljiv znak, da ste ali pa niste, nabrali pravo špajko. Na delo torej!

P.s.: Pa brez zamere, če se vam moj donesek ne zdi duhovit. Tudi ženi se ne zdi... :?
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
florjo



Pridružen/-a: Tor Sep 2010 12:11
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 04.10 10, 16:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sej tak vpliv majo včasih tud ženske na nas, pa se nobeni ne smilmo :lol: .
Šalo na stran, za ta pojav pri mačkah sem že slišal, da je zanesljiv znak - o tem pa nisem bil ravno prepričan.
Hvala.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
florjo



Pridružen/-a: Tor Sep 2010 12:11
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 21.6 11, 15:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če koga še zanima, so naslednji stavki iz knjige Mannfried Pahlow-a kar zanimivi:
"Po barvi cvetov in številu lističev, ki sestavljajo pernato deljene liste, razlikujemo pri baldrijanu številne različke, ki pa imajo po navadi vsi enako zdravilno učinkovitost."

vir: Mannfried Pahlow, VELIKA KANJIGA O ZDRAVILNIH RASTLINAH, Cankarjeva založba, Ljubljana 1987
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    foto-narava Seznam forumov -> Splošno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
A phpbb template by SkaidonDesigns
Spletna stran foto-narava uporablja nekaj piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Preberite več ...