foto-narava Seznam forumov foto-narava Seznam forumov
 



Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Avtor Sporočilo
borut
Bug catcher


Pridružen/-a: Sob Feb 2005 8:58
Prispevkov: 21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 7:41    Naslov sporočila: Predlogi za izboljšave galerije Odgovori s citatom

Če imate kakršnekoli predloge za izboljšanje naše galerije, tako vsebinske, kakor tudi tehnološke, jih prosim podajte v tej .temi.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
florijan1
uporabnik


Pridružen/-a: Tor Nov 2005 23:14
Prispevkov: 36
Kraj: Selce (Pivka)

PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 9:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spoštovani uporabniki galerije !

Pravzaprav smo samo to in nič več. Prijazni Admin in njegov pomočnik programer sistemec (menda v družini) nam nudi možnost, da prikažemo in "beremo" naše prispevke, ki se tičejo narave. In to teče že vrsto let. Mnogo lepih posnetkov je objavljenih v veselje nas, ki sodelujemo kot avtorji ali kot tisti, ki si galerijo lahko ogledajo, si naberejo prijetnih vtisov o rastlinah, živalih, posnetkih okolja ... V vsem tem času, odkar obstaja ta prekrasna in menda najbolj obiskana galerija se je ustalilo nekaj "pravil", ki jih ni postavil Admin, kot oseba, ki pravzaprav odloča o obliki in namenu galerije, ampak mi sami, uporabniki. Ne s silo ampak z dogovorom ob določenih prilikah. Uspelo se je, da poleg lepote posnetkov, poleg lepote posnetih rastlin lahko najdemo tudi njihova imena vrst, rodov ... in to na najbolj enostaven način, ki nam ga nudi hvale vreden Admin in njegov tim. Drugo pa moramo narediti sami. Verjamem, da vsi nismo botaniki in nam imena ne pomenijo vsega. Verjamem, da vsi ne dovolimo "ukazov" drugim, ki naj bi tečnarili in hoteli od nas nekaj, kar se nam ne zdi nujno in ne potrebnno. Posebno pa še nekaterim, ki v strokovnem svetu delamo aktivno (ali delate, delajo), smo tik pred tem, da postanemo (te, jo) priznani strokovnjaki, tisti, ki pravila praviloma postavljajo in jih dopolnjujejo. Vendar pa se do novih pravil, do pametnih strokovnih dopolnitev le držijo starih, uveljavljenih.

Zakaj kritika brez novih idej ? Zakaj protest proti vsaki opombi uporabnikov, ki ne želijo krega ampak le tisti red, ki je bil v letih objav uveljavljen (da zberem nekaj teh "pravil": v imena rastlin , živali vpisati slovensko ime v skladu s strokovno literaturo - običajno Mala flora Slovenije, kar velja tudi za z veliko začetnico napisanega latinskega imena vrste, podvrste, slovenskega in latinskega imena roda itd., v ključnih besedah to ponoviti in dodati še svoje ključne besede, značilne za fotografijo itd.: pisati v slovenskem jeziku in ne v pogovornem jeziku klepetalnic (ne zaradi principa ampak zaradi razumljivosti vsem, tudi tujcem, ki besedila lahko prevedejo s pomočjo slovarjev: spoštovati drug drugega in si med seboj pomagati pri določevanju imen in spoznavanju značilnosti objavljenih rastlin ali živali, pa tudi vsebine posnetkov okolja brz žalivih pripomb ... in še polno drugega, kar "stari in mnogo novih uporabnikov že upošteva kot pozitivno nasledstvo.

Tudi sam sem se v začetku "zapel" z nekaterimi, tudi z Alenko, ko sem ob slikah napisal svoje neumnosti in od ostalih kar pričakoval, da se bodo napake same popravile, red naredil s strani nekega "dolžnostnika" Admina in njegovih, da mi bodo imena rastlin in živali kapljala od drugod in ne vsaj v večini z mojega zelnika oz. z mojim trudom iskanja po literaturi in galerijah. Ja, sem se. Pa sem spoznal dobronamernost Alenke, Smare ..., ki so me vztrajno gnjavili, Alenka najprej nežno, potem malo bolj ostro, Smara malo bolj taktično, oba pa DOBRONAMERNO. Hvaležen sem jima in tudi ostalim, ki so me opominjali in do sedaj smo bili že marsikdaj skupaj v naravi in doživeli smo marsikaj lepega. In tudi na terenu si vedno nismo enotni. Zberemo pa tisto, kar je najbolj strokovno pravilno. Tako je edino prav. Tudi v galeriji.

Spoštovani Admin, zelo zadovoljen sem z galerijo. Poskušal bom tudi sam najti kakšen predlog za izboljšavo (na pamet mi hodi možnost avtomatske povezave imen s seznamom iz strokovne literature - vnos slovenskega ali latinskega imena in s tem pogoja povezave na drugo ime in ime roda ... vem pa, da je to zelo zahtevna naloga). Rad bi pa spoznal tvoje odkrito mnenje o uveljavljenih pravilih na galeriji ... navsezadnje nismo mi tisti, ki smo jo odprli, smo jo le podprli, dopolnili. Morda pa je čisto prav, da so načini objave, jezika itd taki, kot jih želijo tisti, ki na novo uveljavljajo svoje želje ... Se bomo pač tisti "stari in zagamani" prilagodili, morda umaknili. Zakaj bi po nepotrebnem ustvarjali slabo voljo ?

Bodimo strpni, upoštevajmo stari red, dokler ni novega, ne mečimo si očitkov brez potrebe, ne uveljavljajmo svoje trme samo zaradi ponosa - dokažimo, da imamo prav. In ne zamerimo vsake opazke, ki ni izrečena zavita v celofan ampak jasno in določno - vendar strokovno in vsem nam uporabnikom koristno. DREVO, KI SE JE POD SILO VETRA UPOGNILO, NI ZLOMLJENO, JE LE RAZMERAM PRILAGOJENO ! In verjemite mi - veter je bil in bo - menda je celo za naravo in s tem tudi za nas koristen.

Lepo bodite pozdravljeni in ne zamerite dolgemu komentarju navadnega uporabnika, ki so mu nekaj strokovnega znanja vsadili v glavo njemu podobni - in v marsičem strokovno primerljivi s pravimi strokovnjaki !

Florijan Poljšak
(ne, nič drugače se ne pišem v resnici)
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
BubikolRamios
Gost





PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 10:45    Naslov sporočila: upload- familije-naj bi bile družine v svojem fix. seznamu Odgovori s citatom

spisek
http://sodja.net/clanki/flora/Druzine_male_flore.html

potem je stvar samo zgolj v tem da se v html submit obrazca doda nekaj v smislu:

<select>
<option>Lycopodiaceae(Lisičjakovke)</option>
.....

Ker je tole kolikor vem PHP pa glede server side ne morem pomagat kaj dosti ker sam delam z javo, mora pa biti simpel - samo shranit dodatno variablo v bazo.
Avtor Sporočilo
alenka
uporabnik


Pridružen/-a: Pon Mar 2005 18:11
Prispevkov: 74
Kraj: Dob - Domžale

PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej najlepša hvala Florijanu, ker si je vzel čas za tako lepo in obsežno pisanje. On zna stavri povedati z veliko več takta in prijaznosti kot jaz (morda se moje zaloge prijaznosti izčrpajo že v službi z včasih izredno napornimi najstniki :D ).
Povsem je zadel bistvo: dobronamernost.

Nekateri vedo, da mi je Aleš - Admin dal pravico popravljati podatke zaradi urejanja galerije rastlin. Ne le v komentarjih (ki jih je sedaj že več kot 4700 in kdor jih je bral, dobro ve, da niso samo "kritiziranje ali šikaniranje" drugih uporabnikov, ampak predvsem pomoč pri določitvah), po oceni sem popravila podatke pri nekaj stotinah fotografij. Ker pa nisem s tem začela že na samem začetku, je nemogoče, da bi sama pregledala vseh 9000 fotografij rastlin (konec koncev sem polno zaposlena, povrh pa še gospodinjim 5 ljudem) in popravila vse napake. Zato skušam sproti uporabnike opozarjati, naj po svojih močeh to storijo sami. Zaradi njih je škoda, da bi lepe fotografije po nekaj dneh poniknile v galerijo brez možnosti, da jih s pomočjo ključnih besed še kdaj kdo vidi.

Domnevam, da v galeriji sodelujejo ljubitelji narave. A kako lahko trdi, da ima rad naravo tisti, ki ga niti ne zanima, kaj je sploh fotografiral, to je meni večna uganka. Vsak, ki ga to zanima, pa bo šel preverit, ne le v tej galeriji, ampak tudi na druge, uradne strokovne spletne strani in v morda še v literaturo. Ali ni srečen vsak, ki ugotovi, da mu je uspelo fotografirati redkost, kar mnogim ne uspe?

Obstajajo problemi, vrzeli v našem znanju in v sami stroki, ki ni 100% ekzaktna :( . Tega bo vedno nekaj, a mislim, da je pomembno, da se trudimo, učimo, spoznavamo in skupaj rastemo :) .

Lep pozdrav,

Alenka
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Avtor Sporočilo
Admin
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Dec 2004 22:41
Prispevkov: 264
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 11:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda le na kratko: večino dilem smo že razčistili v prispevkih zadnjih let, na primer TUKAJ , osnovna ideja se v vseh teh letih ni prav nič spremenila, torej sem še vedno enakega mnenja, kakor februarja 2005, ko smo Foto-naravo pričeli skupaj oblikovati. Tu mislim na svojo uvodno misel
Nekaj razlik je pri pomočnikih urejanja, kjer so vsi takrat omenjeni odpovedali sodelovanje, na novo pa je svojo pomoč ljubeznivo obljubila Alenka. Tako smo ostali v administraciji le trije, poleg Alenke še moj sin (Borut - "sistem'c" - Bwana) in jaz.
V vseh teh letih je bilo le nekaj 'problemov', manj kakor za prste ene roke mojih posegov v članstvo in negativne komentarje.
Dokler bo klima pozitivna, bo tudi naše volonterstvo imelo smisel in predlagani popravki ne bodo problem, tako, kakor se je Borut potrudil popraviti omenjeno težavo velikih in malih začetnic v Galeriji že danes zjutraj.
Kako bo s predlaganim dodatkom, ki ga je zapisal BR zgoraj, še ne vem, kolikor mi je znano, je Borut nekaj dni službeno zelo obremenjen, pa najbrž ne bo takoj.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
borut
Bug catcher


Pridružen/-a: Sob Feb 2005 8:58
Prispevkov: 21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 18:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za začetne predloge, Florijan in BubikolRamios.

Klasifikacija je potrebna temeljite prenove, tu se strinjam.
Prav tako mi je jasno da bi bilo super imeti še razne bonbončke (iskanje po družini, redu, etc ...) pri tej klasifikaciji, saj so možnosti uporabe v tem primeru skoraj neomejene.
Se pa meni kot programerju rahlo zatakne pri tem kje dobiti bazo teh podatkov.
Namreč pred mnogo leti so me v šoli poskušali naučiti da je raznoraznih vrst v biologiji izjemno veliko.
Če ima kdo kak predlog, kje dobiti čim bolj popoln seznam latinskih imen bioloških entitet (raje ne bom uporabljal "vrsta, red, družina, ..." ker nisem s prave stroke), po možnosti s pravilnimi (ali pa vsaj čim boljšimi) slovenskimi prevodi, potem se priporočam.

Pa še tole, dodati preprost select za družino, kot si predlagal, je sicer res samo par minut dela, ampak da bi potem uporabnik izbiral med 150-imi (ali pa v primeru žuželk še mnogo mnogo več) vrsticami? Se mi sliši preveč komplicirano, ampak pospešeno razmišljam o preprosti in intuitivni rešitvi.

Prav tako bom v kratkem začel s kompletno programsko prenovo galerije, saj bo osnovni pogon kmalu praznoval že kar 5. rojstni dan, kar je v internetnih letih že kar precej. Zato vas prosim še za dodatne predloge, in nič razmišljati o tem ali se bo to dalo, ali ne.
Načeloma se da vse, kar si lahko zamislimo, tako da kar na plano z idejami in predlogi!

LP,
Borut
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
alenka
uporabnik


Pridružen/-a: Pon Mar 2005 18:11
Prispevkov: 74
Kraj: Dob - Domžale

PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 19:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bazo podatkov o slovenskih rastlinah ima smara na svoji spletni galeriji:
http://smara.si/seznami/Druzine_male_flore_po_vrsti.html. Povezave iz družin vodijo na rodove in vrste znotraj vsakega rodu. Navedene so tudi podvrste, žal pa nimajo vse podvrste slovenskega imena. Nekateri rodovi so namreč še nekoliko neraziskani (delo za bodoče doktorje botanike). Mislim, da je mogoče to bazo nekako kopirati, čeprav je družin zelo veliko in je baza razdrobljena. Smara je opravil ogromno delo, da je Malo floro spravil na splet, saj obsega kakšnih 3400 vrst. Težje pa bo pri rastlinah, ki pri nas ne rastejo.

Ne zdi se mi smiselno, da se uporabniku ponudi že vpisana izbira za vrsto, ker bi se kaj hitro tudi tu zmotil, lahko pa bi se tudi precej upočasnilo delovanje zaradi prenosa dela baze. Do imena vrste se mora nekako dokopati sam ali s pomočjo drugih članov, če je s slike to možno določiti. Zelo koristno pa bi bilo, da bi se pri vpisu slovenskega imena vrste v ključne besede avtomatsko vpisale ostale ključne besede. To bi uporabnikom precej olajšalo delo.

Lahko pa morda smara dovoli uporabo njegove baze za iskanje vrst, če npr. ugotovimo družino, preko te baze pa si osvežimo spomin, katere vrste so možne. Verjetno obstajajo uporabniki, ki si že sedaj pomagajo s smarovimi seznami.

Mimogrede: kot razrednik v šoli lahko samo sanjam o tako ustrežljivem programerju. Čeprav je naša psihologinja pri vpisu dijakov dobila vse podatke o njih v svoj računalnik, moram za vsakega dijaka posebej v zbornici vpisovati vse podatke: šifro, ime, priimek, datum vpisa, EMŠO, št. matične knjige, datum rojstva, kraj in občino rojstva, spol, to da se je učil angleščino, da se jo je učil 5 let, da je končal 9. razred, ga dodam v svoj razred, naziv prejšnje šole, naslov, občino in državo prejšnje šole. Ko začnem vpisovati naslednjega, se ob vpisu njegove šifre izbrišejo vsi prej vpisani podatki... Živa groza. Žal pa nisem programer in tudi nimam moči vplivati na vodstvo šole ali ministrstvo, naj nam da manj butasto programsko opremo.

LP A
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Avtor Sporočilo
BubikolRamios
Gost





PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ko jih je preveč, uporabiš 'ajax auto fill dropdown'. Edini demo ki ga zdaj vem iz glave je na slobytes.net, amak tam moraš bit prijavljen.
Če mi v naslednjem tednu rata, da lansiram mojo stran, pa pokažem sample pri meni.
Avtor Sporočilo
borut
Bug catcher


Pridružen/-a: Sob Feb 2005 8:58
Prispevkov: 21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12.11 09, 23:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Alenka, ja, tale baza od smare je videti uporabna.
Poslal mu bom en e-mail kako je z uporabo le-te na drugi lokaciji.
Sicer mi ni problem narediti programčka, ki bi skopiral celotno njegovo bazo k meni, a rajši najprej vprašam za dovoljenje.

Sicer nisem mislil da bi imeli uporabniki na izbiro samo fiksne vrednosti, bolj se nagibam k avtomatskemu dopolnjevanju, kot npr. na googlu in podobnih iskalnikih. Seveda so tu s trenutno arhitekturo galerije nekatere težave, a nič kar ne bi mogel popraviti.

BubikolRamios, ni se potrebno trudit za primer, vem kako izgleda in deluje.
Vseeno hvala za pripravljenost.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avtor Sporočilo
BubikolRamios
Gost





PrispevekObjavljeno: 13.11 09, 6:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

'on the other thought' - najbolje , v vseh pogledih bi bilo:
1. vpišem, t.j prekopiram latinsko ali slo ime vrste ki je itak unique (nova polja za lat in slo familijo do on blur enega od teh polj za vrsto disablana)
2.1. avtomatsko se nafila , na on blur preko ajaxa eno od preostalih polj(lat ali slo ime vrste), plus obe novi za slo in lat ime družine
2.2 v primeru da 2.1 ne najde nič v že obstoječi bazi pa strokovni admini dobijo obvestilo o insertu nove vrste

Nobene zaj... okoli nepopolnih spiskov, napačnih izbir, .... In veliko manj dela za stokovne administratorje !
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    foto-narava Seznam forumov -> O galeriji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
A phpbb template by SkaidonDesigns
Spletna stran foto-narava uporablja nekaj piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Preberite več ...