foto-narava Seznam forumov foto-narava Seznam forumov
 



Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Avtor Sporočilo
Admin
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Dec 2004 22:41
Prispevkov: 264
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21.5 06, 19:21    Naslov sporočila: O pravilih in strogosti Odgovori s citatom

Moj prispevek temelji na zapisih v Galeriji ob slikah čigre in jastreba.

Predlog Dareta je omejitev števila dodanih fotk:
Seveda lahko omejim število slik na manj. Verjetno bo tako tudi treba, čeprav meja, ki smo si jo postavili ob pričetku delovanja (30/dnevno) ni bila velikokrat presežena, večinoma se je ustavilo pri 20. Če bo teh želja/predlogov več, potem se bo to tudi zgodilo.

Glede selektivnosti (strogih pravil) pa takole: do sedaj je zadoščala obzirna kritika v komentarjih, da so posledično člani objavili relativno malo fotk, ki ne spadajo v kontekst galerije. Morda ste opazili, da sem jih brisal izredno malo, le na zahtevo avtorja in v enem primeru, ker je šlo za plagiat. Fotke iz ZOO-ja so se pojavile v delu Galerije, ki za to ni namenjen (domače živali so izvzete) morda dvakrat, trikrat. Pri do sedaj objavljenih skoraj 14000 je to res lahko spregledati. Prav tako je bilo malo negativnih (ali pikrih) komentarjev med skoraj 20000 zapisanimi.

Načelo Foto-narave je prijaznost in v veliki meri se je ta izražala v pozitivno naravnanih komentarjih, oziroma nismo komentirali, če bi bil komentar negativen. Ali je to dobro, ali ne? Menim, da je. In da pozitivnega razmišljanja povsod v naši družbi na splošno zelo manjka.

Tudi meni je žal za odhode nekaterih članov (še bolj pa me zaboli, ko vidim njihove obrazložitve drugje), vendar za sedaj nameravam v teh usmeritvah vztrajati še naprej. Ena od stvari, ki me vspodbuja, je naraščanje obiska, v veliki meri na račun uporabnikov iz šolskih IP-jev in preko iskalnikov po določenih imenih. Tudi skoraj dva in pol miljona klikov na naše fotke, ob trenutnem trendu preko 8000 dnevno, me prepričuje, da imam prav.

Za konec še to: kakor sem že napisal in obrazložil nekaterim nejevernim, je Foto-narava plod popolnoma volonterskega delovanja, v tem trenutku štirih ljudi: db-ja, Sturm88-a, Boruta (sistem'c) in mene. Delamo, kolikor je v naši moči in ne pričakujemo drugega, kakor zadovoljne uporabnike.
In pravzaprav mi je hudo, da moram to pisati, ne glede na povod.
_________________
LP

Aleš
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
florijan1
uporabnik


Pridružen/-a: Tor Nov 2005 23:14
Prispevkov: 36
Kraj: Selce (Pivka)

PrispevekObjavljeno: 21.5 06, 21:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spoštovani Admin !

Polemično razpravljanje ob nekaterih slikah v galeriji res nima smisla. Tvoja usmeritev nadaljevanja na forumu je pravilna.

Mikemikove fotografije so v večini enkratne. Po okusu moje malenkosti super. Škoda bi bila, če bi ne nadaljeval z objavo na naši galeriji. Tvoja navedba števila obiskov pove, kolikim so posnetki (dobri ali slabi) zanimivi. Nekaterim prav gotovo zaradi kvalitete posamezne slikce, večim zaradi spoznavanja objavljenih objektov. Tudi sam sem na tak način prišel v članstvo. Nisem fotograf.

O mnenju Mikemikeja ob fotografijah gnezd ptičev sem že v galeriji povedal svoje mnenje. Tako kot je pri vsakem dogajanju nekaj normalnega in nekaj nenormalnega, tako je tudi pri tem. Ni prav, da motimo ptice pri gnezdenju. Ni prav, da imamo živali v ujetništvu. Ni prav, da intenzivno krčimo življensko okolje živalim in rastlinam. Ni prav, da živali uporabljamo za poizkuse.

Super se nam zdi, da lahko v knjigah (priročnikih) lahko pogledamo, katera ptica je tista, ki smo jo videli. Še posebej smo veseli, če lahko primerjamo jajčka na sliki ob ptiču v priročniku, s tistimi, ki smo jih čisto slučajno skozi potep po grmovju videli na gnezdu, s katerega je zbežal ptič, ki ga ne poznamo. Kako pozdravimo vest, da se je v ujetništvu ohranila in celo razmnožila neka vrsta živali in da bodo sedaj, ko so "divjaki" prenehali sekati drevesa na nekem otočju, te živali preselili v naravo. Od kje možnost da to obstaja ? Tudi negativnost je lahko v rezultatih pozitivna - le tehtanje, kaj je boljše je težavno in v oceni individualno.

Mar slikanje čebel, ki vletajo v panj in izletajo z njega, ki priletajo na cvet, čmrljev, os ... ni motenje? In tisti zelenec ali martinček, žaba, ki smo jih "podili" toliko časa, da so zasedli pravo pozo za slikanje, ni bil prestrašen? In še "skrajnost" za ta čas: Mar trganje trav in "nepomembnih "rastlin okrog rožice ali živalce, da ne motijo pogleda nanj, ni za te žrtve moteče, uničujoče ? Mar poznamo čutila rastlin, po katerih hodimo, jih trgamo in režemo, jih osvetljujemo, požigamo, kosimo ... ??? Ne, to je vse normalno. Če pa s teleobjektivom na več metrov slikamo, skriti za drevesom, stavbo, ptiča ali celo jajčka v gnezdu, je pa to zgražanja vredno dejanje. (Zastajanje ob gnezdu, s katerega smo splašili ptiča več, kot je treba za en posnetek, vračanje k njemu, ponovno obiskovanje, še celo z družbo prijateljev ... da, to pa je napačno in nezaslišano. Tudi elektrifikacija mačk, delo iztirjenih oseb, opremljanje brenceljnov (obadov) z antenami iz slamic v zadku, dajanje žab na "potreselco" itd, je nezaslišano dejanje). In zakaj bi domače živali bile pri obravnavah izjema? Je mar prav, da so utesnjene, prehranjene, podhranjene ? In če se take slikajo in objavijo, zakaj je slika "kriminal"? Kako pa naj greh spoznamo, na kaj bi potem lahko pozitivno (z namenom, ki ga je imel pri svojih komentarjih prav gotovo tudi Mikemik - da z zelo dobrim namenom) reagirali - z opominjanjem, željo po zmanjšanju, odpravi tega. Ne pa z našo ignoranco, bežanjem od problema na mesto, kjer tega ni zaznati, kjer cenzura to prepreči že pred videnjem.

Bodimo strpni eden do drugega. Opomnimo na nepravilnosti (navsezadnje, saj to upoštevamo) in ne bodimo togi v svojih ozkih prepričanjih. Taka ozkost na vseh področjih lahko več škodi, kot koristi.

Nekaj napak naj ne bo mera za obsodbo galerije in kot razumem, Admin, si tudi ti take misli. Tudi kvaliteta slik ni merilo za to galerijo. To mi ustreza. Potem sam ne bi mogel nič objaviti. Vrhunske slike pa tako in tako poleg objave v tej galeriji lahko pošljemo še kam drugam. Če se kaj groznega kdaj spregleda ... saj se opomnimo in lahko se tudi zradira.

Ogromno me je galerija (avtorji slik in tisti, ki si dajo čas podajati komentarje) naučila. Mnogo uric sem zabil ob njej in ta čas nisem mislil na tegobe, ki se okrog nas vrstijo, nas delajo nervozne, žalostne, nesrečne. In bi bile za izkoreniniti, bolj od tega, kar je tema tega naslova v forumu. In verjemite mi, ne bomo jih.

Lep pozdrav,

Florijan.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
Dare



Pridružen/-a: Tor Maj 2005 10:17
Prispevkov: 3
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 22.5 06, 9:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam vama, Aleš in Florijan! In če se bolj osebno dotaknem življenja z Foto-naravo: sam sem ob njej "gor zrasel".
Mugilove mojstrovine so me spodbudile, da sem sploh začel ukvarjati s fotografijo. Najprej seveda s pticami, potem pa z vsemi lepotami, ki jih najdem v naravi.
Kljub temu, da objavljam tudi na E-fotografiji in skušam posneti čim lepše / boljše fotke (par tam objavljenih je prišlo v izbor tedna, medtem ko so tule bile bolj kot ne neopažene - Ja pa kaj potem !!), še vedno objavljam (in bom tudi v bodoče) na Foto-naravi.
Me ne zanimajo ne žužki ne rastlinje ipd. , ampak le lepota posnetka le-teh, ... in jih pač ne komentiram.
Fotkam kar mi je všeč, komentiram kar mi je všeč, pač v stilu : vsak ima svoja priljubljena področja. In smo vsi (bi naj bili) zadovoljni !!

Kakorkoli, ostajam z vami !!

Z omejitvijo nalaganja slik na 3 v 24 urah (moj prvotni predlog 1 na 24 h je bil mišljen bolj kot vzpodbuda za debato) pa bi po mojem mnenju res popestrili zanimivost galerije in samih fotk, saj dostikrat veliko vsebinsko odličnih fotk kar zleti mimo. Sem mnenja, da je mogoče večino zanimivosti / dogodkov / doživljajev predstaviti v treh slikah. Za kaj več pa imamo rubriko Foto-zgodbice.

Lep pozdrav, Dare
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Avtor Sporočilo
jure
uporabnik


Pridružen/-a: Čet Mar 2005 11:48
Prispevkov: 17

PrispevekObjavljeno: 22.5 06, 19:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa še moj piskrček, kajti debate v galeriji so res nepotrebne.

O etiki in morali fotografov je po mojem skromnem mnenju brezpredmetno debatirati, kajti tako kot imamo med odvetniki pokvarjence, med lovci celo naravovarstvenike, imamo tudi med nami, se opravičujem izrazu, foto-norce.

Sam letošnje leto izredno veliko časa preživim s fotoaparatom ob spremljanju planinskega orla v bližini mojega doma. Ali ga ogrožam, motim, vznemirjam? Na to bom odgovoril z vprašanjem. Ali motorna žaga moti prebivalce gozda? Ali je moteč en 40 tonski vlačilec v gozdu? Je moteč gozdar, ki tuli bageristu, da ga bolje sliši? Je cel kup ostankov paštet, salam, piva moteč? Je odpeljani hlod iz gozda, katerega so oklestili in vse razmetano pustili v hosti, res tako pomemben, da se vse steka k enemu samemu prekletstvu sodobnega človeka: DENARJU?

Sam srečujem v gozdu mnogo ljudi in letos se počutim že skoraj Ghandi, ko bentim in preklinjam novodobne lastnike gozdov, ki se dobesedno z njim okoriščajo in nič ne vračajo naravi. V lokalnih časopisih, pa jim občinski podrepniki držijo malho in jim pojejo slavo, saj bojda le lovci in gozdarji še skrbijo za dobrobit slovenske narave. kakšno sprenevedanje in laži!!! Konkretno pišem o poizkusih tržiške občinske oblasti v spregi z gozdarsko-lovskim lobijem, ki bosta z odlokom pridobila še eno pomebno pridobitev: ANONIMNOST. namreč sprejet je odlok o zapori goznih cest z verigami, kajti gobarji, pohodniki, fotografi (slednji smo jim bojda zelo trn v peti) zelo motimo zajčke in srnice, da ptice ne omenjam, mnenja sem pa da je to le spreten manever iz gozda odstarniti preveč ušes in oči, da se ne vidi in ne sliši, kolikokrat nelegalno v gozdu poči puška, koliko hlodovine je odpeljano in jasno koliko škode so na podrasti naredili težki gozni stroji. Jasno, lažje je upreti prst v pohodnika, ki zajodla vrh grebena, na kolesarja, ki "uničuje" s svojo silno tonažo gozne ceste, fotografa, ki vznemirja orla na razdalji 400m od gnezda, ki je 120 m visoko v steni.

Tale spis je le klic obupanca, ki se zaveda kje so dejanski problemi čuvanja narave in so naša moraliziranja, kaj in kako se naj fotografira bolj kot ne čista izguba časa.

Še malo pa bom hudiče začel preganjat na njihovem polju in ustanovil Stranko Slovenskih Naravoslovnih Fotografov :-) , ter začel bitke z mlini na veter, kajti tudi takšno pisanje ni nič kot kaplja v morju, če ostane le tukaj, kjer smo itak vsi zaljubljeni v to kar nam je narava ustvarila, ne pa tam, kjer je izvirni greh "naravovarstvenih vojn", v početju tistih s kapitalom v spregi s poslušnimi mediji!!

To ali je jasterb iz Zoo-ja za v galerijo ali ne, pa prepuščam v odločanje zgolj in samo adminu te čudovite strani.

ps. se opravičujem za naravovarstveno moraliziranje a enostavno ne morem biti tiho ob tem ko se ukvarjamo z malenkostmi, medtem, ko nam bodo posekali vse gozdove in izsušili še zadnjo močvaro.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    foto-narava Seznam forumov -> O galeriji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
A phpbb template by SkaidonDesigns
Spletna stran foto-narava uporablja nekaj piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Preberite več ...